Bu Blogda Ara

17 Aralık 2014 Çarşamba

Sarma tekniğiyle yapılan bir tür işleme...

Anavata,
Susma,
Sarma tekniğiyle yapılan bir tür işleme.
Sarma tekniğiyle ve ipek iplikle yapılan bir tür işleme.
Kumaş üzerine sarma tekniğiyle ve ipek iplikle yapılan bir tür işlemeye Anavata denir.
İbrişimle yapılan bir tür nakış. 
Gergef işlemelerinde bir tarzın adıdır.


XVI. yüzyıldan günümüze kadar kumaş, pamuklu, keten, ipekli, atlas, kadife, çuha, ince keten, ipek, keten, yazma, ipek havlı kadife v.b. gibi kumaşlar üzerine, çeşitli renkte ipek iplikler, kalın bükümlü, doğal boyalı, ipek iplikler, sırma, klaptan ve ince çekilmiş altın ya da gümüş metal ipliklerle çeşitli motifler işlenmiştir. İşlemeler işleniş tekniklerine göre bir veya iki yüzlü olurlar. Çok sitilize hayvan figürleri, rumi, kuş, ejder, bitki motifleri (lale, karanfil, sümbül, zambak, gül, rozet çiçeği, menekşe, yaban gülü, selvi ağacı, nar çiçeği, enginar yaprağı, çınar yaprağı), meyveler (üzüm, nar, armut, kayısı, karpuz, şeftali) ev, çadır, kayık, dağ, tepe v.s. gibi doğa motifleri ile figürlü bezemeler yapılmıştır. 
Abani, arakiye, seccade ve takke, başörtüsü, cüppe, bohça, cepken, duvak, elbise, kaftan, kavuk örtüleri, tütün ve para  kesesi, saat ve mühür keseleri, nihale ve ocak örtüleri,  peşkir, traş takımı, uçkur, yatak takımlarına işlemeler yapılmıştır.

  
İğne çeşidi veya işleniş tarzlarına göre işlemeler ad alır. Bunlar aşağıdaki gibi;
Anavata, Sarma, Susma, Pesent, Gözeme, Muşabak (gömlek kenarlarını kıvırarak işleme), Kesme, Suzeni (kasnakta tığ ile yapılır), Balık kılçığı,   Balık sırtı, Hasır iğnesi, Mürver iğne, Civan kaşı, Ciğer deldi(Kumaş üzerine küçük delikler açılarak yapılan işleme), Çin iğnesi, İğne ardı, Antep işi, Kasnak, Aplike, Dival (Altı mukavva ile beslenmiş, üstü sırmalı işleme) işleri, Sırma, Kaytan(Pamuk veya ipekten işleme) işleri olarak grublara ayrılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder