Bu Blogda Ara

2 Mart 2015 Pazartesi

Afrika'da yaşayan spiral boynuzlu bir antilop ...

Nyala, 
İnyala,
Nyala angasii,
Tragelaphus angasii.
Afrika'da yaşan spiral boynuzlu bir antiloptur.  İlk kez Fransız George Angas tarafından 1849 yılında tanımlanan Nyala türü bu antilopların boyu 135-195 cm. ve 55-140 kg ağırlığındadır. Rengi gri veya kahverengi olup tüm omurga boyunca püsküllü sırt kılları vardır. Dişiler ve genç erkeklerin yüzünde beyaz çizgiler vardır. 

Sadece erkeklerde bulunan 60-83 cm. uzunluğunda boynuzları olup uçları sarı renklidir. Bu spiral boynuzlu antiloplar arasında en yüksek çift cinsellik gösterirler. Boynuzları sarmal bükülmelidir.

Bir etobur olmasına rağmen temizsu, yeşillik, meyve ve otlarla beslenir. Yağışlı sezonlarda ve 20-30 ° C gece boyunca beslenir. Genelde yanlız yaşayan Nyala'lar seks zamanı 10 kişilik gruplarla karışık yaşarlar. Yoğun ve kuru savan ormanlık alanlardaki çalılıklarda yaşarlar. Babunların ve yırtıcı kuşlar tarafından gençler avlanır. Nyala, aslan, leopar ve Cape av köpeği için ana yırtıcıların ana av malzemesidir. Ilkbahar ve sonbahar aylarında çiftleşme zamanlarıdır. . Yedi aylık bir gebelik dönemi olup, bir tek buzağı doğurur.
Etiyopya'da çok özel bir yeri olan bu antilop için, sert içimli  özel bir sigara çıkartılmıştır. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder