Bu Blogda Ara

14 Şubat 2016 Pazar

Uganda’nın ormanlarındaki maymunlarda görülen bir virüs çeşidi...

Zika,
Zika virüsü.
1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarında yaşayan maymunlarda görülmüştür. Zika virüsü, 2015 yılında Aedes cinsi sivrisinekler yoluyla yayılarak, Brezilya’da ortaya çıkarak gündeme oturmuştur. Hamile kadınlara sivrisinekler tarafından bulaştırılan bu virüs yeni doğan bebeklerde mikrosefali (küçük kafa yapısı) şeklinde bir hastalığa neden olduğunu araştırmalar göstermiştir. 
Güney Amerika'da binlerce bebeğin beyinlerine hasar veren bu hastalık ölümle suçlanmaktadır. 

Zika virüsü, çok hızlı yayılarak özellikle bebeklerin küçük beyinle doğmasına neden olmaktadır. Mikrosefali hastalığı olarak bilinir. Hafif ateş, döküntü, kas ağrısı ve göz kızarması gibi belirtileri olan virüsün bu etkileri 1 haftadan daha fazla etkilemiyor. Şu ana kadar kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmayan virüsün periyodik olarak salgına neden olduğu belirtiliyor.

Uganda, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da görülmektedir. Bu hastalığın özgün bir tedavisi bulunmadığı gibi önleyici bir aşısı da yoktur. Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder