Bu Blogda Ara

31 Mayıs 2009 Pazar

Köy Enstitüleri...

Köy Enstitüleri, ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılmış okullardır. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Ali Yücel bizzat yönetti.

2. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru 1945 yılında Sovyetler Birliği lideri Stalin'in Türkiye'den Kars, Artvin ve Ardahan'ı ve Boğazlarda askeri üs istemesi üzerine, Milli Şef de ABD'den askeri destek istemişti. Bu desteği vermeye hazır olduğunu belirten ABD, Truman Doktrini ile yardıma başlamıştı ama karşılığında Türkiye'de serbest seçimlere dayanan demokrasi düzeninin yerleştirilmesini ve Milli Şeflik, "5 yıllık kalkınma planları" ve "Köy Enstitüleri"leri gibi Sovyet taklidi uygulamaların kaldırılmasını talep etti.

1946 yılında hükümetin yaklaşan seçimleri yitirme kaygısıyla CHP içinden muhalif milletvekillerinin başını çektiği örgütlü muhalefetin kampanyasıyla, müfredatında ve yapılanmasında kuruluş amaçlarından uzaklaşan değişiklikler yapıldı. İlerleyen yıllarda da, daha önceleri sıkı sıkıya bağlı olduğu "iş için iş içinde eğitim" ilkesinden uzaklaştırıldı. Önceleri yaratıcılığın ön plana çıktığı eğitim anlayışının yerine giderek geleneksel, ezberci eğitimin yerleştiği öğretmen okullarına dönüştürülerek 1954' te kapatıldılar.

Akçadağ / Malatya
Akpınar-Ladik/ Samsun
Aksu / Antalya
Arifiye / Sakarya
Beşikdüzü / Trabzon
Cılavuz / Kars
Çifteler / Eskişehir
Dicle-Diclegani / Diyarbakır
Düziçi - Haruniye / Adana
Ernis-Erciş / Van
Gölköy / Kastamonu
Gönen / Isparta
Hasanoğlan / Ankara
İvriz / Konya
Kepirtepe / Kırklareli
Kızılçullu / İzmir
Ortaklar / Aydın
Pamukpınar / Sivas
Pazarören / Kayseri
Pulur / Erzurum
Savaştepe / Balıkesir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder