Bu Blogda Ara

8 Ekim 2013 Salı

"Yarpuz" da denilen nane türünden, güzel kokulu bir bitki ...

Filiskin,
Yarpız, Yarpuz, (mentha pulegium).
Yarpuz, (Fr. Origan, marjolaine, İng. Punnyroyal).
Filiskin (Rumca).
Dağ nanesi,
Pülüskün,
Yabannanesi.
Yabani nane.
Kır nanesi,
Majoran,
Çay kenarlarında biten kokulu bir bitki.
Ballıbabagillerden bir bitki. 
Leylak rengi-pembe taçyapraklı Çiçekleri halka halka, kısa saplı nane türünden, tüylü, güzel kokulu bir bitkidir.

Eskiden Romalılar, Yunanlılar tarafından yemeklerde kullanılmıştır. Eski Yunanlılar bu bitkiyi şaraplarında tatlandırıcı olarak kullanmışlardır. Şifalı otlar içinde sayılır. Bayılma, gaz, gut, safra ve hepatit hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Bitki suyun kaynama noktası altında demlenerek çay olarak kullanılır.

Antalya yöresinde çorbası yapılır.

Yarpızlı Çorba
Malzemeler: 
Darı(mısır), yarpız (dağ nanesi), yoğurt, tuz.
Yapılışı: 
Tencerede kaynayan suyun içine yarma dökülüp pişirilir. İçine kıyılmış yarpız atılır. Biraz daha piştikten sonra ya da ayranlı olarak yenilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder