Bu Blogda Ara

28 Temmuz 2014 Pazartesi

İnce bulgur ...



Simit, Pırpıl,
İnce bulgur.
Anasar,
Çılmık,
Du,
Düğü,
Düğürcük,
Fıtfıt,
Işga,
Kırcı,
Setik,
Sümüt,
Şiplik,
Tabule,


Bulgur buğdaydan yapılan karbonhidrat kaynağı bir tahıldır. Temizlenmiş sert buğday  yıkanarak iki ölçü su ile büyük kazanlarda kaynatılır. Suyu emen buğday taneleri süzülür ve güneşte kurutulur. Sonra ıslatılarak dibeklerde (taş havan) veya taş havuzlarda (dink) dövülerek kabuğundan, kepeğinden ayrıştırılır. Daha sonra tekrar güneşte kurutulur. Kurutulan bulgur kepeğinden, tozundan elenerek ayrıştırılır. Çeşitli boylarda kırılan bulgur pilavlık ve köftelik olarak sınıflandırılır. Pilavlık bulgur (Midyat) da kendi arasında  ince, orta ve iri pilavlık olmak üzere üçe ayrılır. Bulgur genelde bez torbalarda saklanır. Bulgurun vücuttaki kanserojen maddelerin ve fazla kolesterolün atılmasına fayda sağladığı bilinir. Bulgurda bulunan B grubu vitaminler, folik asit, protein ve lifli yapısı sağlık açısından faydalıdır.  Bulgur gibi buğdaydan yarma da yapılır. Özellikle eskiden köylerde en çok sabahları içilen yoğurtlu yarma çorbası ve düğünlerin ayrılmaz yemeği keşkek için hazırlanan yarma bulgur gibi aynı işlemlerden geçirilir. Ezilmiş buğdayın dış kabuğu (kepeği) giderilir. Kısaca biraz daha ezilmiş buğdaydır.

Kısır (Bulgur salatası), Sarımsaklı köfte, Çiğ köfte, Bulgurlu Köfte (Sivas), Mercimek köfte, Yoğurtlu bulgur köftesi, İnce bulgur pilavı, ince bulgur çorbası gibi lezzetler ince bulgurla yapılır.  

İşte size bir kısır tarifi;
Hatay-Antakya, Adana, Gaziantep ve Kilis kısırın çok sık tüketildiği bölgeler olup kadınların yaptıkları toplantılarda (altın günleri) ve ikindi çaylarında olmazsa olmaz mezesidir.

Malzemeler; 
5 çay bardağı ince bulgur (simit).
4 diş sarımsak
1 demet yeşil soğan
Yarım bağ maydanoz, birkaç dal taze nane.
1 adet orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası, 
2 orta boy domates.
1 çorba kaşığı pul biber, 
1 çorba kaşığı acı biber (Pul biber).
1 limon, 

4 yemek kaşığı nar ekşisi
1 fincan sıvı yağ,
1 yemek kaşığı silme kimyon, tuz.
1 su bardağı kaynar su, 
Marul veya haşlanmış asma yaprağı.

Hazırlanışı;
Ilık su ile yıkanmış ince bulgur kapaklı bir derin kaba konur. Üzerine kaynar suyu katınız ve kabın kapağını kapatarak 10 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra bulgurun suyu çekmesi için ağzı kapalı şekilde bekletilir.

Bir tavaya sıvı yağı koyup, ısıtın. Üzerine ince kıyım yapılmış kuru soğanlar konur. Hafif ateşte kavurun. Soğanların üzerine salça ve baharatlar eklenip salçanın kokusu çıkana dek kavrulur. Tavanın içerisinde kavrulmuş malzemeyi derin kabda bekletilen bulgurun üzerine boşaltarak kaşıkla karıştırın.  Yeşil soğan, maydanoz ve naneyi ince ince kıyarak bu harca katın. Malzemelerin üzerine nar ekşisini ekleyerek karıştırın. Bütün malzemeler karıştırma kabının içerisinde elle yoğrularak iç içe geçmesi sağlanır. Evet hazır olan kısır afiyetle yenmek üzere temizlenmiş marul yaprakları üzerine limon dilimleri ile yerleştirilerek servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder