Bu Blogda Ara

30 Ağustos 2014 Cumartesi

Ağrı ilinin bir ilçesi ...

Ağrı ilinin ilçeleri;
Ağrı (Merkez ilçe).
Diyadin,
Doğubeyazıt,
Eleşkirt, 
Hamur,
Patnos,
Taşlıçay,
Tutak, 



Tutak; (Kürtçe, Dutax),
İlçe merkezi Murat ırmağı kıyısında kurulmuş olup doğusundan Ağrı'yı Patnos üzerinden Bitlis ve Van'a bağlayan karayolu bulunur. Kuzeyinde Eleşkirt, doğusunda Hamur, güneybatısında Malazgirt, batısında Karayazı, güneyinde Patnos ilçeleri ile çevrilidir. Ağrı'ya 41 km. uzaklıktadır. İlçenin rakımı 1535 m. nüfusu 34596 (2000 sayımı) dır. İlçe nüfusunun % 80’ini köylerde, % 20’si ilçede yaşamaktadır. 
Nüfus yoğunluğu 22 kişi/km²  dir. 

Mevsim olarak tam bir kara iklimi hakim olup yazları kurak, kışları uzun ve sert geçer. Fırat nehrinin iki önemli kolundan biri olan Murat ırmağı ilçe merkezinden geçer. Tutak ilçesi sınırları içinde Arabalı, Esmer, Atabindi, Karahalit, Çelebaşı dere ve akarsuları vardır. İlçe Kılıçgedik ve Rutan dağları ile çevrilidir. Nüfusun büyük çoğunluğu tarım (hububat), ziraat ve hayvancılıkla uğraşır.

Ağrı,
Karaköse, (Cumhüriyet döneminde)
Şorbulak, (Osmanlılar döneminde)
Karakilise, (Ermeniler zamanında).
Trafik plaka kodu (04),
Telefon kodu (472).

Ağrı ili Doğu Anadolu Bölgesinde, bulunur. Adını Ağrı Dağı'ndan almıştır. Ağrı dağı 5165 m. yükseklik ile ülkemizin en yüksek dağıdır. Cumhuriyetin ilanından sonra Ağrı, 1927 yılında il olmuştur.    
Tevrat'ta bahsedilen Nuh tufanının adı geçen Ararat Dağı ve çevresinde olduğu bahsedilir. Ağrı ilinin de bu dağ yani Ararat olduğu sanılmaktadır. Bu nedenle Ağrı iline ve dağına batılılar tarafından Ararat denilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder